media

Αλκοόλ και άσκηση

Η κατάχρηση του αλκοόλ είναι το ίδιο συχνή στις αθλητικές κοινότητες, όπως και στον γενικό πληθυσμό. Το αλκοόλ είναι η πιο συχνή σε κατανάλωση εξαρτησιογόνα ουσία μεταξύ των αθλητών και των ατόμων που ασκούνται συστηματικά.

Ωστόσο, τα άτομα που αθλούνται, σε επαγγελματικό ή μη επίπεδο, θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τις επιπτώσεις που θα έχει το αλκοόλ στην φυσική τους κατάσταση και στις επιδόσεις τους, αφού διαχρονικά, η κατάχρηση του αλκοόλ έχει φανεί ότι μειώνει τις αποδόσεις. Συγκεκριμένα, σε εθισμένα άτομα παρουσιάζεται μυϊκή ζημιά και αδυναμία. Πόσο όμως επηρεάζει η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και το «hangover» την αθλητική απόδοση σας αλλά και τη γενική σας υγεία; Με ποιους μηχανισμούς το αλκοόλ επηρεάζει την αθλητική απόδοση;  

Για να κατανοήσει κάποιος τις επιπτώσεις μιας ουσίας στον οργανισμό του θα ήταν καλό να γνωρίζει και πως λειτουργεί αφού εισέλθει στο σώμα του. Η αιθανόλη ή αλλιώς το αλκοόλ, απορροφάται πολύ γρήγορα στο πάνω μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα και περνά στην κυκλοφορία του αίματος σε λίγα μόλις λεπτά, 5 ή και λιγότερα, αν το στομάχι είναι άδειο. Μεταβολίζεται κυρίως στο συκώτι με την βοήθεια ενζύμων και οι δύο κύριοι τρόποι μεταβολισμού της αιθανόλης στο συκώτι έχουν ως αποτέλεσμα την καταστολή της Γλυκονεογένεσης με αποτέλεσμα να προκαλείται υπογλυκαιμία και γαλακτική οξέωση.

 

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Μερικά από αυτά είναι, διαταραγμένη εγκεφαλική λειτουργία, αυξημένος κίνδυνος για καρδιακό επεισόδιο, καρδιο-μυοπάθεια, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αρρυθμίες και σοβαρές βλάβες στο συκώτι (π.χ. κίρρωση του ύπατος, παγκρεατίτιδα). Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου (π.χ. του οισοφάγου) και εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντάς σας πιο ευάλωτους σε όλες τις ασθένειες. Αντίθετα, η ήπιας μορφής κατανάλωση μπορεί να προστατεύσει την καρδιά.

Σε γενικές γραμμές,  η κατανάλωση από αθλητές έχει φανεί ότι μειώνει τον Μέγιστο Ρυθμό Μυϊκής Ανάπλασης μετά από την άσκηση ακόμη κι όταν προσλαμβάνεται μαζί με πρωτεΐνη. Επίσης, καταστέλλει την αναβολική ανταπόκριση των σκελετικών μυών και κατ’ επέκταση μειώνει την ανάρρωση και την προσαρμογή στην άσκηση ή/και μειώνει την αύξηση της απόδοση. Με λίγα λόγια, μειώνει τα αποτελέσματα που θα είχε η άσκηση στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της απόδοσης, κάνοντας έτσι πιο δύσκολο το έργο του αθλητή. Ωστόσο, η δράση του διαφοροποιείται ανάλογα με την δοσολογία, τις συνήθειες του ατόμου και τη διάρκεια της άσκησης.

Οι κύριοι μηχανισμοί της δράσης του στην αθλητική απόδοση είναι:

  • Ανεπαρκής σύνθεση της ηπατικής γλυκόζης και μειωμένη ηπατική γλυκονεογένεση, ακόμη και σε μικρές δόσεις, που μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία και μειωμένη απόδοση.
  • Δρα ως αγγειοδιασταλτικό, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος και επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοση.
  • Είναι διουρητικό και προκαλεί αφυδάτωση. Καλό είναι να τονιστεί πως τα αλκοολούχα ποτά δεν συνιστούν καλή επιλογή ενυδάτωσης.
  • Αλληλεπιδρά με τη σύνθεση του γλυκογόνου από το ήπαρ, προκαλώντας βλάβη στην επανασύνθεση του γλυκογόνου που γίνεται μετά την άσκηση για την αποκατάσταση του χαμένου γλυκογόνου.
  • Τέλος επηρεάζει τον χρόνο αντίδρασης, την λεπτή κινητικότητα, την ικανότητα λήψης απόφασης, της κρίσης και την ισορροπία.

Επιπλέον, η αφυδάτωση και η τοξική δράση του αλκοόλ, προκαλούν κάποια συμπτώματα όπως ναυτία, κατάθλιψη, πονοκέφαλο και πόνο. Αν σκέφτεστε να γυμναστείτε μετά από ένα ξέφρενο βράδυ ξανασκεφτείτε το- η κατάσταση αυτή μειώνει την αεροβική απόδοση κατά περίπου 11% και αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο για κάκωση και αφυδάτωση.

Αν σκοπεύετε να βγείτε πριν από κάποιο αγώνα ή προπόνηση, βεβαιωθείτε πως έχετε φάει σωστά και έχετε ενυδατωθεί καλά πριν να καταναλώσετε αλκοολούχα ποτά – αφήστε τουλάχιστον 48 ώρες περιθώριο πριν από την άσκηση.

Συνοψίζοντας, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με την άσκηση όχι απλά δεν έχει κανένα όφελος στην απόδοση, αλλά βλάπτει και μειώνει την απόδοση και τα αποτελέσματα της άσκησης. Καταναλώνοντας το αλκοόλ με μέτρο και με το να γυμνάζεστε καθημερινά, δεν θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας και δεν επηρεάζονται οι αθλητικές σας επιδόσεις.

 Βιβλιογραφία:

  1. Berg, J. M., Tymoczko, J. L., Stryer, L. (2002). Biochemistry. (5th ed.). New York: W H Freeman.
  2. El-Sayed, M. S., Ali, N., & Ali, Z. E. S. (2005). Interactions between alcohol and exercise. Sports Medicine, 35(3), 257-269
  3. Geissler, G., Powers, H. (2011). Human Nutrition. (12th). Churchill Livingstone Elsevier.
  4. International Center for Alcohol Policies. (2015). Alcohol. Retrieved April, 28, 2015 from http://www.icap.org/
  5. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. (2015). Alcohol’s Effect on the Body. Retrieved April, 28, 2015 from niaaa.nih.gov/alcohol-health/alcohols-effects-body
  6. Nematy, M., & Ayoubi, S. S. (2014). Effects of Alcohol on Athletic Performance. Asia Pacific Journal of Medical Toxicology, 3, 12-12.
  7. Parr, E. B., Camera, D. M., Areta, J. L.,Burke, L. M., Phillips, S. M., Hawley, J. A., et al. (2014), Alcohol Ingestion Impairs Maximal Post-exercise Rates of Myofibrillar Protein Synthesis following a Single Bout of Concurrent Training. PloS one, 9(2), e88384
  8. Sharma, L. (2014). Effect of alcohol on mental and physical health of a sports person. International Journal of Physical Education, Sports and Health, 1(4), 92-94
  9. Van de Wiel, A. (2004). Diabetes mellitus and alcohol. Diabetes/Metabolism Research and Reviews, 20(4), 263-267

Most Viewed

  • media
    Μπορεί να είναι εθιστικός...

    07 September 2024

  • media
    Αλκοόλ και άσκηση

    29 January 2017

  • media
    Πώς μπορεί η άσκηση...

    08 January 2017

  • media
    Αυτόν τον μήνα αγοράζω...

    02 January 2017

Today Stories

Write your
Comment

Subscribe to our mailing list to get the new updates!